Taiteilijat

Festivaalitaiteilija Siiri Viljakka

Siiri Viljakka on Turussa asuva sarjakuvataiteilija ja kuvittaja. Hänen teoksensa käsittelevät usein rimpuilemista ja kiehtovia ihmiskohtaloita queer- näkökulmasta. Hänen ensimmäinen sarjakuvaromaaninsa, Kohti sumua (Täysi Käsi), ilmestyi keväällä 2022.

Tällä hetkellä Viljakka on syventynyt butcheihin ja ei-miesten maskuliinisuuksiin. Hän työstää aihetta omaelämäkerrallisessa REKKIS-sarjakuvaprojektissa. Lisäksi hän piirtää puhtaaksi ÖRKIT-nimistä fantasiasarjakuvaa vihaisista naissotureista yhdessä sarjakuvataiteilija Tuomas Myllylän kanssa.

Viljakka on vuoden 2022 Turun sarjakuvafestivaalien festivaalikuvituksien takana oleva taiteilija. Hän valmistui kuvataiteilijaksi vuonna 2020 Turun ammattikorkeakoulusta.

https://siiriviljakka.com/
https://www.instagram.com/siiriviljakka/

Kunniavieras Sari Sariola

Sari Sariola on suomalainen sarjakuvataiteilija ja kuvittaja.

Sariola on tehnyt pitkän uran kuvituksen, graafisen suunnittelun ja verkkosuunnittelun parissa. Viime vuosina sarjakuvat ovat kuitenkin vieneet hänet mennessään.

Tällä hetkellä hän työskentelee pitkän, kaksiosaisen sarjakuvaromaaninsa “En tiennyt olevani vihainen” parissa. Kirjat käsittelevät kehoneutraaliutta, mielenterveyttä ja seksuaalisuutta, lihavan ihmisen katsantokannalta. Mitä on olla liian suuri tähän maailmaan? Painorajat tuoleissa paukkuvat ja junan istuin kiristää. Puhumattakaan seksistä. Usein pitää omata akrobaatin taitoja ja silkkaa tahdonvoimaa, että suoriutuu aktista. Obeesien ihmisten masennuskäyrät ovat myös kohtalaisen hälyttäviä. Mutta kumpi tulee ensin, masennus vai ylipaino? Vai onko yhdistelmä sittenkin sattumaa? Muun muassa kaikki tämä on pohdinnan aiheena sarjakuvassa.

Ensimmäinen osa sarjakuvaa ilmestyy vuoden 2023 Tampere Kupliissa ja toinen osa saman vuoden loppuun mennessä. Kustantamona toimii Zum Teufel.

Sariolan muita projekteja ovat verkkosarjakuvat Witch-Crafty ja Fenlands.

Sari Sariola jakaa elämänsä epätraditionaalisen perheensä kanssa, johon kuuluu ihmisiä, lemmikkejä ja viherkasveja.

https://sarisariola.com
https://www.instagram.com/sari_sariola/

Tuomas Myllylä

Tuomas Myllylä on Turussa asuva sarjakuvantekijä. Jo yli vuosikymmenen hän on puskenut maailmalle sarjakuvaa, joiden aiheet pyörivät usein historian, fantasian ja kauhun parissa, useimmiten sekoittaen kaikkia toisiinsa. Tällä hetkellä hän työskentelee Jumalsurma-sarjakuvan kolmannen osan parissa, käsikirjoittaen ja lyijäröiden tarinoita muille piirtäjille. Nopeatempoinen toiminta, musta huumori ja anteeksipyytelemätön rujous ovat toistuvia teemoja hänen töissään. Ja peikot. Paljon peikkoja.

https://www.instagram.com/tuomasmyllyla/

Jouni Koponen

Jouni Koponen on 50-vuotias hämeenlinnalainen AD, kuvittaja ja sarjakuvantekijä. Yli 25-vuotisen työuransa aikana hän on mm. tehnyt yhteistyötä kirjailija/sarjakuvakäsikirjoittaja Neil Gaimanin kanssa kuvittaen useita tämän novelleja jarunoja. Aihepiireistä erityisesti mytologiat, fantasia sekä maaginen realismi ovat aina olleet lähellä Jounin sydäntä. Viimeisimpänä työnään Jouni Koponen on kuvittanut sekä osittain käsikirjoittanut Lore of the Hávamál -sarjakuva-albumin, jonka julkaisi amerikkalainen z2 Comics vuonna 2021.

https://www.instagram.com/jouniac_art/
https://jouniac.artstation.com/

Juba

Sarjakuvataiteilija Jussi ”Juba” Tuomola on yksi Suomen tunnetuimpia sarjakuvapiirtäjiä, joka on urallaan piirtänyt niin Suomen Madiin kuin Helsingin Sanomiin. Juban tunnetuin sarjakuva on Viivi ja Wagner -strippi, jota on julkaistu jo 25 vuoden ajan. Juba on palkittu työstään muun muassa Puupäähattu-palkinnolla ja hänen töitään on julkaistu Suomen ulkopuolella esimerkiksi Ranskassa ja Yhdysvalloissa. Suositun strippisarjakuvansa lisäksi Juba on julkaissut useita pitkiä sarjakuva-albumeita, muun muassa lapsille suunnattuja Minerva-tytön seikkailuja sekä aikuislukijoille tarkoitetut albumit Frank viettelysten vaunussa ja Hurja-Hilda.