Taiteilijat

Festivaalitaiteilijatiimi: H-P Lehkonen, Paju Ruotsalainen ja Sara Valta

Montako sarjakuvantekijää tarvitaan vaihtamaan hehkulamppu? Ainakin kolme, sillä H-P Lehkonen, Sara Valta ja Paju Ruotsalainen ovat vaihtaneet yhteiset lamppunsa polyamorisessa perheessään jo kuusi vuotta. H-P Lehkonen on sarjakuvan lisäksi sosiaalitieteiden opiskelija Turun Yliopistossa. Hänen sarjakuvansa keskittyvät yhdenvertaisuuteen, ilmastohätätilaan ja omavaraiseen elämäntapaan. Sara Valta käsittelee sarjakuvissaan synkkiä ja kipeitä teemoja huumorin, erotiikan ja fantasian keinoin. Paju Ruotsalainen on aktiivinen sarjakuvayhdistystoimija, jonka sarjakuvat kertovat pienten ihmisten suurista tunteista.

Seuraa heitä somessa: @hplehkonen @sarasadeart @seittilelu

Kunniavieras Nina Mutik

Festivaalien kunniavieras Nina Mutik on tunnetuin queer-aktivistisista online sarjakuvistaan, joissa käsitellään enemmistön ja vähemmistön kohtaamisia ja herätetään kysymyksiä huumorin kautta. Nina pyrkii tarinoillaan tekemään maailmasta paremman paikan ja onnistuukin tässä ajoittain.

ninamutik.sarjakuvablogit.com/

Dragonhide Studios

Dragonhide Studios on indie-kustantajaduo Ison-Britannian Leedsistä. Gwer Barr on kuvittaja, värittäjä ja nahkuri. Harry-Anne Bentley on kirjoittaja, koomikko, drag queen ja kustannustoimittaja. Yhdessä he tekevät ja auttavat tuottamaan queer-sarjakuvia, zinejä ja käsityötuotteita.
He ovat tehneet yhteistyötä muun muassa Nectar: A Trans Femme & Nonbinary Comic Erotica -antologian toimittajina ja Sextories #1:n englanninkielisinä kääntäjinä. Lisäksi he ovat julkaisseet Polyamory Comics -sarjakuvaa Sara Vallan ja H-P Lehkosen kanssa.

Dragonhide Studios are an indie publishing duo from Leeds, UK. Gwen Barr is an illustrator, colourist, leatherworker and GM. Harry-Anne Bentley is a writer, comedian, drag queen, and editor. Together they make & help produce queer comics, Zines and crafts.

Their work includes co-editing Nectar; A Trans Femme & Nonbinary Comic Erotica Anthology, co-translating Sextories #1 into English, and publishing Polyamoury Comics with Sara Valta & H-P Lehkonen.

dragonhide.co.uk/
Twitter: @Gwenniburr, @MxHarryBentley
Instagram: Aurielle_Fallen, GenderQuest

Anni Nykänen

Anni Nykänen (s. 1983) on turkulaistunut eteläkarjalainen sarjakuvantekijä ja kuvittaja. Parhaiten hänet tunnetaan Mummo-sarjakuvastaan, joka ilmestyi muun muassa Seura-lehdessä vuosien 2010–2018 välisenä aikana. Mummo on nykyään hyvin ansaitulla eläkkeellä ja Annin työpäivät sujahtavat lastenkirjoja kuvittamalla. Lämminhenkinen huumori ja vauhdikas sarjakuvallinen ilmaisu ovat hänen kuvitustensa sielu. Nykänen valittiin vuoden kulttuuriturkulaiseksi vuonna 2022 ja sen kunniaksi istutettu vaahtera juurrutti hänet virallisesti Turkuun.

Instagram: AnniENykanen

Mika Lietzén

Mika Lietzén (s. 1974) on turkulainen sarjakuvantekijä, jonka aikaisempia teoksia ovat mm. Tarinoita lännestä (2007), 1986 (2014) ja Taipumaton Tanner (2021). Mikan uusin teos on Alkoholi (2023), joka on fiktiivinen kertomus kodittomasta pariskunnasta 2010-luvun alun Turkua muistuttavassa satamakaupungissa. Surumielisten tapahtumien näyttämönä toimivat mm. silloin rakenteilla ollut Telakkarannan alue, Yliopistonkadun kävelykatu sekä Hansakortteli. Lyhyt visiitti tehdään myös Turunmaan saaristoon.

mikalietzen.wordpress.com/

Hanna Väätäinen

Hanna Väätäinen (s. 1972) piirtää sarjakuvia, tanssii, valmistaa ja korjaa vaatteita, toimii käsityöaktivistina, opettaa tanssin historiaa ja kirjoittaa runoja. Tänä vuonna Hanna on muun muassa tehnyt kuvituksia Tilaa taiteilijuuteen –hankkeelle ja vetänyt sarjakuvatyöpajoja lapsille. Kesän aikana hän on työstänyt Marja Repokankaan kanssa Kahden vaiheilla –tanssiteosta, jossa liikutaan liikeimprovisaation ja samban välimaastossa. Hannan portfolio ja sarjakuvia löytyy osoitteesta kirjosarjis.blogspot.com/. Turun sarjakuvafestivaaleille Hanna valmistautuu ohjaamalla vaateompelua ja sarjakuvaa yhdistävän Pukeudutaan sarjakuvaan –kurssin. Hanna kirjoittaa Lumooja-kirjallisuuslehteen.

Avi Heikkinen

Avi Heikkinen (s. 1984) on tamperelainen sarjakuvantekijä ja käsikirjoittaja, jonka töissä sarjakuvan ja elokuvan rajat kohtaavat. Heikkisen esikoissarjakuvaromaani Valotusaika herätti huomiota muun muassa tekotapansa vuoksi: kaikki kuvat oli alunperin näyttelijöiden kanssa otettuja valokuvia. Heikkisen ja Aapo Kukon isyyden varjopuolia luotaava ETHÄN KUOLE ENNEN MINUA -sarjakuvaromaani julkaistaan marraskuussa ’23 ja sen sisältämistä tarinoista on tehty jo kaksi palkittua Heikkisen käsikirjoittamaa lyhytelokuvaa: Odotusaika (2020, yhdessä ohjaajan Juho Fossin kanssa) ja Uni (2022).