Vinkit parempaan festarikokemukseen

Kunnioita kirjastokävijöitä

Sarjakuvafestivaalit valtaavat koko Turun pääkirjaston, mutta paikan päällä on varmasti paljon väkeä, jotka tulivat vain lainausreissulle tai lukemaan lehteä. Festivaaleilla on lupa pitää hauskaa, mutta annetaan kaikille kävijöille mahdollisuus nauttia päivästään haluamallaan tavalla.

HUOM HUOM: 2. kerroksen Tieto-osasto on ns. hiljainen tila. Kun tutustut siellä sarjakuvafestivaalien ihmeisiin, niin hihku hihaasi!

Muista syödä ja juoda

Onkohan ystävä vähän ärtyisä siksi, että verensokeri taitaa olla laskemaan päin? Milloin itse muistit juoda jotain? Muista pitää perustarpeistasi huolta myös festareilla!

Ruoka- ja juomatilanteen puutteita on helppo korjata esimerkiksi pääkirjaston Café Siriuksessa, joka on kirjaston pohjakerroksessa. Lähimmät ruokakaupat ovat Lidl (Eerikinkatu 4) ja Sokos Wiklundin (Eerikinkatu 11) alakerrassa sijaitseva S-Market. Kahviloita ja ravintoloita on keskustassa runsaasti, joten valitse mieluisin!

Noudata annettuja ohjeita

Jos kirjaston henkilökunta, järjestyksenvalvojat tai festivaalihenkilökunta pyytävät sinua esimerkiksi siirtymään toisaalle tai kieltävät jotain, pyydämme noudattamaan pyyntöä välittömästi. Pyynnöille ja kielloille on syynsä, ja yhteistyöllä saamme paremmat festivaalit kaikille.

Järjestyssäännöt

Turun pääkirjasto on kaikille avoin tila, jossa voi pääasiassa käyttäytyä varsin rennosti. Jos olet joskus käynyt onnistuneesti kirjastossa (eikä sinua ole heitetty sieltä ulos), voit soveltaa aiemmin hyväksi havaittuja käytöstapoja myös festivaaleilla. Sanottakoon kuitenkin, että tupakan tai päihteiden käyttö ei ole sallittua. Mahdollisista järjestyshäiriöistä tai ongelmista tulee ilmoittaa tapahtumajärjestäjille tai kirjaston henkilökunnalle.

Cosplayasuihin kuuluvien aseiden tuominen tapahtumapaikalle on lähtökohtaisesti kiellettyä. Päätös nojaa järjestyslain 10. pykälään, joka kieltää aseet ja niitä muistuttavat esineet julkisilla paikoilla. Puvuissa ei saa myöskään olla teräviä osia, jotka voivat aiheuttaa vaaratilanteita.

Turvallisemman tilan säännöt

Turun sarjakuvakerho on sitoutunut noudattamaan turvallisemman tilan sääntöjä, joita sovelletaan myös festivaaleilla:

  • Tiedosta, että oletat ja pyri välttämään sen esiintuomista
  • Ole avoin ja kuuntele. Muista, että et voi tietää toisen kokemusta, ajatuksia, elämäntilannetta etkä itsemääriteltyä identiteettiä hänen puolestaan.
  • Ole kunnioittava! Toisen erilaisuus on hänen oma asiansa.
  • Anna tilaa! Huolehdi, että kaikki tulevat keskustelussa kuulluksi ja pääsevät osalliseksi.
  • Älä häiritse ketään sanallisesti, koskemalla tai tuijottamalla. 
  • Ein sanominen tarkoittaa eitä. Lopeta tai muuta käytöstäsi, jos toinen sitä pyytää.
  • Lähde siitä, että kaikki tarkoittavat hyvää. Eli epämiellyttäväksi kokemasi sanamuoto tai yleistys on vahinko, jonka voi korjata ystävällisesti. Älä tuomitse.
  • Jos kaipaat ongelmatilanteisiin apua tai tukea, pyydä sitä. Käänny tapahtuman vetäjän puoleen. Jos asia ei korjaannu, ota yhteyttä Turun sarjakuvakerhon häirinnän vastaisiin tukihenkilöihin

Loukkaava nimittely, sukupuoleen tai kehoon liittyvät halventavat kommentit, seksuaalinen häirintä, uhkaava käyttäytyminen tai epätoivottu koskettelu ovat esimerkkejä häirintäkäytöksestä. Odotamme, että kaikki sitoutuvat käyttäytymään kunnioittavasti toisiaan kohtaan.

Esteettömyys

Turun pääkirjasto on esteetön tapahtumapaikka, jossa on käytössä myös induktiosilmukka. Lisätietoa kirjastosta: https://www.turku.fi/toimipaikat/paakirjasto