Näyttelyt

Tieto-osasto: En tiennyt olevani vihainen

Turun pääkirjaston Tieto-osastolta löytyvä näyttely perustuu Sari Sariolan 2023 Tampere Kuplii -sarjakuvatapahtumassa julkaistavaan esikoissarjakuvaan “En tiennyt olevani vihainen”. Kirja on ensimmäinen kahdesta osasta.

Näyttely on osa Turun sarjakuvafestivaalien ohjelmaa. Näyttely on 4.10.-31.10.2022.

Kirja käsittelee pääasialliseti ylipainoa, mutta nivoutuu myös saumattomasti yhteen eri elämän osa-alueiden kanssa. Suurimpana aihekokonaisuutena esiin nousee mielenterveys. Kipeitä aiheita nelikymppiselle ihmiselle, jolla on vaikeuksia sitoa omia kengännauhojaan. Ylipainoiset ihmiset ovat monella tapaa väliinputoajia maailmassa, jossa kaikki on liian pientä. Pääosassa on kysymys siitä, mitä elämä on lihavan ihmisen kannalta, kun kaikkialla törmää rajoituksiin. Lihavaa on yhä tänäkin päivänä luvallista pilkata ja syrjiä.

Näyttely koostuu valmiista sarjakuvan sivuista, käsikirjoituksen osista ja Sariolan muovaamista savihahmoista.

Näyttelyn teemat sopivat parhaiten aikuisille. 

Tieto-osasto: VÄKI

Mietitkö koskaan, mikä on liike silmäkulmassasi, kun kuljet aamuöisen metsän läpi? Minne sukkien toinen pari aina katoaa? Näyttääkö lyhtypylvään valon rajalla oleva hahmo jotenkin luonnottoman pitkältä? VÄKI on aina ollut täällä. Osa elämää, mutta silti erillään. Sitä on pelätty, ymmärretty, palvottu. Mutta vanha viisaus on poissa. Kun nykyaika jyrää ikimetsät nurin ja ihminen levittäytyy kaikkialle, on metsien väen pakko sopeutua haastavaan yhteiseloon modernin maailman kanssa. VÄKI on näyttely, joka käsitelee tätä maailmojen törmäystä. Se on Tuomas Myllylän paluu juurilleen, musteen ja paperin pariin, metsänpeittoon. Originaalinäyttely kuvaa niin kauhun kuin komiikankin keinoin yhdenlaista arkea maailmassa, jossa rajan takainen on osa elämää, jotain minkä kanssa vain pitää pärjätä… niin meidän kuin Väenkin.

Aula: Pihlajamuisto

Siiri Viljakan esikoissarjakuvaromaani Kohti sumua on salaperäiselle majakkasaarelle sijoittuva 270-sivuinen psykologinen fantasia, joka kertoo eristyksestä, luopumisesta ja naisten välisestä rakkaudesta. Sarjakuva julkaistiin maaliskuussa 2022, ja sen toinen painos ilmestyi saman vuoden syyskuussa.

Turun pääkirjaston aulan näyttelyssä on esillä sarjakuvan parissa ahertamisen aikana syntyneitä alkuperäisiä sivuja, taidegrafiikkaa ja luonnoksia sekä mm. taiteilijan keräämiä ajatuksia, pihlajapuun oksia ja marjoja sekä loppuun asti käytettyjä kyniä. Näyttely syventyy Kohti sumua -sarjakuvassa vilahteleviin symboleihin.

Huom! Kirjastonäyttelyn teokset sopivat kaikenikäisten katsottavaksi. Sarjakuvateos on kuitenkin tarkoitettu aikuisille lukijoille. Kohti sumua sisältää eroottisia ja painostavia kohtauksia. Teos käsittelee myös kuolemista.

Stoori: Lore of the Hávamál: Jumalten kuvia

Lore of the Hávamál: Jumalten kuvia – taidenäyttely koostuu sarjakuva-albumia varten digitaalisesti tehdyistä kansikuvavaihtoehdoista sekä sarjakuvasivuista. Suuressa koossa sekä ilman puhekuplia kuvien kertoma tarina hämärtyy ja detaljit paljastavat pieniä totuuksia tekijästä kuvitusten takana. Näyttely sijaitsee Turun pääkirjaston nuorisotila Stoorissa lokakuun ajan. Tilassa on myös lukunurkka, jossa on mahdollisuus istahtaa ja lukea Lore of the Hávamál -sarjakuvaa.

Musasto: PUNK!

Rosoista anarkiaa tai maailmojasyleilevää kapinallisuutta: PUNK! on asennetta, musiikkia ja vapautta ilmaista itseään vapaasti. Turun sarjakuvakerho ry. julkaisee vuosittain antologian, jossa haluttiin tällä kertaa nähdä punkkeilua kaikissa sen muodoissa. Mukana on töitä kokeneilta sarjakuvakonkareilta ja vasta tekemisen hurmaan kiinni päässeiltä tekijöiltä eri puolilta Suomea.

 Näyttelyssä on esillä ote jokaisesta tämän vuoden antologiatyöstä. PUNK!-antologia julkistetaan virallisesti Turun pääkirjastossa lauantaina 15.lokakuuta, jolloin myös juhlitaan Turun sarjakuvafestivaaleja.

Kuva: Timo Niemi