Vieraat

Kutsumme tapahtumaan pääosin suomalaisia sarjakuvataiteilijoita, joiden työ inspiroi nimenomaan uutta, nuorta polvea taiteilijoita. Pääpaino on paikallisilla taiteilijoilla, mutta tarkoitus on kutsua paikalle myös ammattilaisia Turun ulkopuolelta. Teema sitoo yhteen moninaisia tapoja tehdä taidetta ja haastaa sarjakuvakerronnan perinteitä.

Tuomme myös esiin taiteilijoita, jotka ovat omalla toiminnallaan edistäneet sarjakuvaa taidemuotona ja suomalaisen sarjakuvan tunnettuutta.

Turun Sarjakuvafestivaalien kunniavieras on Usagi Yojimbon tekijä, Stan Sakai.

Stan Sakai on japanilais-amerikkalainen sarjakuvantekijä. Sakai on tunnetuin 1500-1600-lukujen taitteen Japanissa elävän samuraijäniksen, Usagi Yojimbon eeppisestä saagasta, jota hän on jatkanut jo 35 vuotta. Hänelle on myönnetty uransa aikana useita sarjakuva-alan palkintoja, muun muassa useampaan otteeseen saadut Eisner- ja Harvey-palkinnot.

Usagi Yojimbon seikkailuja ilmestyi viime vuonna myös suomeksi.
 

 

Max Sarin on Kaarinassa asuva sarjakuvapiirtäjä, joka on piirtänyt kahdella Eisnerillä palkittua sarjaa Giant Days. Max Sarin työskenteli pitkän uran nettisarjakuvan parissa tehneen John Allisonin kanssa myös toisessa Boom!Studion julkaisemassa sarjakuvassa Wicked Things. Tällä hetkellä hän piirtää Harley Quinn: The Animated Series – The Eat. Bang! Kill. Tour-sarjakuvaa DC:n leivissä ja yrittää saada kiinni pokemonin 30 päivää putkeen jo neljättä kuukautta.

Tuisku Hiltunen on 25-vuotias sarjakuvanpiirtäjä ja kuvittaja. Tuisku vietiin jo kuusivuotiaana kuvataidekouluun jossa hän pääsi kokeilemaan kaikkea öljyvärimaalauksesta keramiikkaan, mutta piirtämään hän innostui kunnolla kuitenkin vasta 12-vuotiaana, rakastuttuaan peliin josta hän halusi piirtää fanitaidetta. Ainainen piirtäminen johti Tuiskun lopulta opiskelemaan sarjakuvaa kandi-tasolla Walesissa ja tällä hetkellä hän viimeistelee taidealan maisterin-opintoja Aalto-yliopistossa. Hänen kotinsa on Espoossa kolmen kämppiksen ja kahden kissan kanssa.

H-P Lehkonen on sarjakuvataiteilija ja nettisarjisvelho, joka omien sarjistensa piirtämisen lisäksi luennoi verkkosarjiksesta, somemarkkinoinnista, joukkorahoituksesta, sun muusta.

Twitter ja Instagram: @H-P Lehkonen

hplehkonen.com

Sara Valta on queersarjakuvantekijä, joka piirtää omaelämänkerrallisia strippejä polyamoriasta ja julkaisee Patreonissa eroottista queersarjakuvaa. Hän on myös H-P:n toinen puoliso.

Twitter ja instagram: @sarasadeart

saravalta.com.

Siiri Viljakka on Turussa asuva sarjakuvataiteilija. Viljakan teoksissa näkyvät seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kokemukset, rimpuileminen ja kiehtovat
ihmiskohtalot. Viljakka on valmistunut kuvataiteilijaksi Turun ammattikorkeakoulusta ja työstää parhaillaan ensimmäistä sarjakuvaromaaniaan.

Instagram @siiriviljakka
Twitter @siiriviljakka

Tuomas Myllylä on Turussa asuva sarjakuvantekijä. Genresarjakuvaa konemaisella tahdilla tuottava Myllylä on tunnettu etenkin historiaa ja mytologiaa käsittelevistä sarjakuvistaan. Hänen tunnetuin työnsä on viikinkisarjakuva Pakanat.

Facebook

Tuuli Hypén on turkulainen sarjakuvantekijä, kuvittaja, kulttuurihistorian FM ja videopelien suurkuluttaja. Hypénin käsialaa ovat mm. Citykettu Nanna -albumit sekä Veikka-ketusta kertovat luontoaiheiset lastenkirjat. Hänen lempiaiheitaan ovat kissat, kauhuelokuvat ja omituiset historialliset ilmiöt ja arvoitukset.

www.tuulihypen.com

Petri Hiltunen on Helsinkiläinen kuvittaja ja sarjakuvataiteilija. Hän rakastaa science fictionia, kauhua, fantasiaa ja historiaa. Onnellisimmillaan hän on kun saa yhdistää työssään näitä kaikkia. Kuten juuri Tuomas Myllylän kanssa yhteistyössä tehdyssä Troll Patrol-albumissa.

Tiia Salmelin (s. 1991) on Nousiaisista kotoisin oleva, sittemmin turkulaistunut sarjakuvataiteilija ja kuvataidekasvattaja (TaM). Hän valmistui Lapin yliopistosta taiteen maisteriksi keväällä 2017 ja on siitä lähtien työskennellyt sarjakuvan parissa sekä tekijänä, että opettajana.

Mikael Salo on Turussa asuva sarjakuvantekijä.

Salon piirtämä Satu Sammalkorpi on seikkaillut mm. Sarjarissa ja Turun sarjakuvakerhon antologioissa.
Satu sai syksyllä ensimmäisen oman albuminsa, joka on tekijän esikoisalbumi.

Salo pitää musiikista, ruoasta ja mukavista ihmisistä. Häntä risoo LP-levyjen hintojen nousu ja autojen piirtäminen.

satusammalkorpi.blogspot.com

 Veli-Matti Ural (s. 1991) on kuvittaja, sarjakuvataiteilija ja sarjakuvan opettaja, joka tunnetaan teoksistaan Taivalkoskelta ilmataisteluihin (Zum Teufel 2018), Sarjakuvapaja hyppysiin – Sarjisopen oppimateriaali (Oulun Sarjakuvaseura ry 2018) ja Keijo Teuras (Arktinen Banaani 2016). Matti-Pekka Heikura (s. 1980) on ohjaaja, käsikirjoittaja ja tarinankertoja. Hän on sukua Iivo Ahavalle äitinsä puolelta.

Yhdeksäs taide -podcast tekee vierailun Turun sarjisfestareille! Aiheena on sarjakuvien tekeminen queer ihmisenä. Aiheesta ja sen vierestä rupattelemassa ovat Pii Anttonen ja Jesse Matilainen.

Pii tunnetaan Piin Seikkailut Cismaailmassa -sarjakuvasarjasta. Jesse tekee mm. Ménage à trois -lehteen queeriä Goldielocks -sarjaa.

Moninaisuuksia-antologian virtuaalijulkkarit

Turun sarjakuvakerho julkaisee vuosittaista antologiaa, jonka teema on tänä vuonna trans- ja muunsukupuolisuus. Tässä julkkarivideossa antologian toimittaja Katariina Lappi ja tekijät itse esittelevät Moninaisuuksia-teoksen sisältöä. Mukaan mahtuu niin omakohtaisia pohdintoja, historiallisten nyanssien selvittelyä ja vapaata tulkintaa sukupuolen merkityksestä tulevaisuudessa – puhdasta mielikuvituksen leikkiä unohtamatta. Lopussa on myös katsaus tulevaisuuteen: mikä onkaan vuoden 2022 antologian teema?